Νέα-Ενημερώσεις

Ψάρι που αλλάζει μορφή εντοπίστηκε στην ακτή της Καλιφόρνια

Επιστήμονες που χειρίζονταν ένα κατευθυνόμενο υποβρύχιο είδαν ένα πολύ σπάνιο ψάρι, ένα μυστήριο της βαθιάς θάλασσας που μοιάζει να ξέρουμε τόσα λίγα για αυτήν.

Σύμφωνα με το LiveScience , το ψάρι με το ανοιχτό πορτοκαλί χρόμα είναι ένα θυληκό φαλινόψαρο ( της οικογένειας Cetomimiformes) , εθεάθη να “αιωρείται” σε βάθος 2.103 μέτρων στην καλιφόρνια, έξω απο την ακτή Μοντερέι. Το σπάνιο αυτό θέαμα ήταν ένα απο τα 18 παγκοσμίως που έχουν βρεθεί απο τους επιστήμονες , σε μία διάρκεια 34 χρόνων απο τότε που ξεκίνησε η εξερεύνηση της βαθιάς θάλλασας.


“Τα φαλαινόψαρα αυτά εντοπίζονται σπάνια ζωντανά στον βυθό , υπάρχουν πολλά μυστήρια σχετικά με αυτά τα εκπληκτικά ψάρια”, έγραψε στο Twitter το Ινστιτούτο Ερευνών του Ενυδρείου του Μοντερέι Μπέι. “Με κάθε καινούργια κατάδυση ανακαλύπτουμε πολλά νέα μυστήρια και λύνουμε άλλα”

Ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε για αυτά τα ψάρια μετά την ανακάλυψη τους εδώ και περισσότερο απο 100 χρόνια. (Ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορα το 1895). Οι τρείς διαφορετικές μορφές που μπορούν να πάρουν αυτά τα ψάρια κατα τη διάρκεια της ζωής τους , λανθασμένα αντιλήφθηκαν ώς εντελώς διαφορετικές οικογένεις ψαριών.

Υπάρχουν οι προνυμφικές μορφές ,οπου απουσιάζουν τα λέπια με μακριές ουρές και με στόματα που μοιάζουν να έχουν κατακόρυφη επικάλυψη, οι οποίες ζουν και τρέφονται κοντά στην επιφάνεια του ωκεανού. Κατά την ενηλίκιωσή τους έχουν δυο εντελώς διαφορετικές επιλογές.

Αν είναι αρσενικά, βγάζουν λέπια σε όλο τους το σώμα, το στόμα τους γίνεται μικρό όπως και τα σαγόνια τους και η μύτη τους βγαίνει προς τα έξω. Δεδομένου ότι δεν θα χρειαστει να τραφούν ποτέ, τα έντερα, ο οισοφάγος και το στομάχι τους επίσης γίνονται πολύ μικρά σε σημείο που εξαφανίζονται. Η θωρακική τους κοιλότητα περιέχει τα σεξουαλικά τους όργανα και ένα γιγαντιαίο συκώτι ως αποθήκη ενέργειας. Λίγο πριν μεταμορφωθούν, καταβροχθίζουν μικροσκοπικά καρκινοειδή που ονομάζονται κωπήποδα και τα οποία θα τα βοηθήσουν να τρέφονται για το υπόλοιπο της ζωής τους, ως κινητά συστήματα παράδοσης σπέρματος.

Τα θυληκά υφίστανται μια ανάλογη εντυπωσιακή μεταμόρφωση. Το σώμα τους μεγαλώνει και μοιάζει με μικρή φάλαινα,εξού και το όνομα φαλαινόψαρα, ξεπερνούν σε μέγεθος τα αρσενικά και αναπτύσσουν πλευρικές γραμμές που ανιχνεύουν την πίεση του νερού κατά μήκος των πλευρών τους, οι οποίες λειτουργούν σαν χάρτης και τα κατευθύνουν μέσα στη θάλασσα. Σε ορισμένα είδη, το σώμα των θηλυκών παίρνει μια απόχρωση ανοιχτού πορτοκαλί, καθώς το κόκκινο και το πορτοκαλί χρώμα του φωτός δεν μπορεί να διαπεράσει τα βάθη στα οποία ζουν, με αποτέλεσμα αυτός ο χρωματισμός να τα καθιστά σχεδόν αόρατα.

Τα ψάρια αυτά εντοπίζονται συνήθως σε βλαθη απο 1500 έως 2000 μέτρα υπό την επιφάνεια του ωκεανού αλλα υπάρχουν έρευνες που καταδικνύουν ότι μπορούν να φτάσουν μέχρι βάθος 3500 μέτρων

Για δεκαετίες ο επιστημονικός κόσμος νόμιζε ότι οι τρείς αυτές μεταμορφώσεις που υφίσταται το συγκεκριμένο ψάρι , ήταν 3 τελείως διαφορετικοί οργανισμοί. Μετά απο έρευνες όμως στο γεννετικό κώδικα τους διαπίστωσαν ότι είναι απλά διαφορετικές μορφές ενός συγκεκριμένου οργανισμού.

Υπάρχουν πολλά ακόμα για τα οποία δεν ξέρουμε στα βάθη της θάλασσας και με το πέρασμα των χρόνων σίγουρα θα εντυπωσιαστούμε ακόμα περισσότερο απο τα μυστήρια που κρύβει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.