Της Μαριλένας Μοσχογιαννάκη
Για αρχή και ξεκινώντας από τα βασικά, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο δεν έγιναν το 2020 αλλά το 2021. Βρήκαν την Ελλάδα και τον κόσμο σε μία περίοδο πυρκαγιών και αναζωπυρώσεων αλλά και πανδημίας και τα μόνα καλά νέα που ακούγαμε ήταν οι επιτυχίες των αθλητών μας. Νιώθαμε περήφανοι, σκεφτόμασταν τι επιδόσεις θα κάναμε εμείς σε αυτά τα αθλήματα ίσως και ότι είναι εκπληκτικές οι αντοχές που δείχνουν, οι ικανότητες που έχουν και το κουράγιο που βρίσκουν εκείνες τις ώρες. Μπράβο λοιπόν σε όλους αυτούς τους 83 έλληνες αθλητές μας που πήραν μέρος! Άραγε πόσους μπορούμε να ονοματίσουμε εμείς οι ίδιοι?
Ξεκινώντας με τα 4 μετάλλια που αποκτήσαμε, η επίδοση της Ελλάδας έρχεται 6η καλύτερη στα χρονικά των ολυμπιακών αγώνων.
Το πρώτο μετάλλιο που κερδίσαμε ήταν το χρυσό από τον Στέφανο Ντούσκο. Ο γιαννιώτης κωπηλάτης πέτυχε Ολυμπιακό ρεκόρ 06:40:45 έναντι του 06:41:34 των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο 2016 στον τελικό αγώνα του μονού σκιφ και συγκλόνισε το πανελλήνιο.
Επίσης, χρυσό ήταν το μετάλλιο του Μιλτιάδη Τεντόγλου που με άλμα στα 8.41 κέρδισε στον τελικό του άλματος εις μήκος. Οι δηλώσεις του όπως και οι πόζες του εμπνευσμένες από το άνιμε One Piece συζητήθηκαν αρκετά, μειώνοντας μας το άγχος ότι όλοι οι αθλητές «τρέμουν» όταν μπαίνουν σε στάδιο ολυμπιακών διαστάσεων ή ότι πρέπει να ξέρουν την ακριβή ώρα απονομής των μεταλλίων τους.

Τελευταία ημέρα των αγώνων αλλά έχοντας σιγουρέψει νωρίτερα την κατάκτηση ενός μεταλλίου ήρθε το ασημένιο από την εθνική ομάδα πόλο ανδρών. Το συγκεκριμένο ήταν και το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο που κερδίζουμε ποτέ στο πόλο ανδρών και σε ομαδικό άθλημα γενικότερα. Έχοντας ζητήσει πρώτα συγνώμη για τις εκδηλώσεις χαράς και ενθουσιασμού τους, παρατηρώντας την ειρωνία της ζωής ότι ταυτόχρονα με την νίκη σου μπορεί το σπίτι σου να καίγεται αλλά και την κίνηση τους να δωρίσουν 100.000 ευρώ στους πυρόπληκτους, η εθνική ομάδα πόλο ανδρών έχει κερδίσει μία θέση στις καρδιές μας.
Τέλος, το χάλκινο του Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους ήταν μια έκπληξη, πώς από την 1η θέση βάσει των προκριματικών καταλήγει να κερδίζει την 3η και φυσικά μας πείθει όταν δηλώνει πως δεν θα ξανασυμβεί. Τα λέμε στο Παρίσι!
Πέρα από αυτές τις ξεχωριστές επιδόσεις των παραπάνω αθλητών, υπάρχουν και οι «άλλες», οι «παραλίγο» μεταλλιοφορημένες, που είχαν όλα τα φόντα να κέρδιζαν.
Στην 4η θέση λοιπόν έχουμε την Κατερίνα Στεφανίδη στο άλμα επί κοντώ γυναικών, δηλώνοντας ότι η επιτυχία με την αποτυχία είναι πάντα τόσο κοντά και τον Μανόλο Καραλή του άλματος επί κοντώ που βγάζοντας το ταμπελάκι του ευχαρίστησε τους γονείς του. Μάθαμε, επίσης, ότι η θέληση για διάκριση και βελτίωση των ικανοτήτων μπορεί να υπερνικήσει τις κακουχίες και τις διακρίσεις που μπορεί να βιώσει κάποιος/α λόγω χρώματος ή καταγωγής, ακόμα και από τον προπονητή του/της, και να κερδίζει μια θέση στους ολυμπιακούς αγώνες . Προχώρα Μανόλο!
Στην 5η θέση στη μαραθώνια κολύμβηση έχουμε τον Άκη Κυνηγάκη, χωρίζοντας τον μόνο μισό λεπτό από τα μετάλλια ο οποίος εξέφρασε ότι οι αθλητές παλεύουν μόνοι τους ενώ βρίσκονται στο σκοτάδι.
Επίσης 5η ήταν η θέση του Κριστιάν Γκολομέεβ στα 50μ ελεύθερο στη πισίνα. Αποτέλεσε τον δεύτερο έλληνα κολυμβητή που καταφέρνει να φτάσει τόσο ψηλά. Το παράδειγμα της Άννας Ντουντουνάκης μας μαθαίνει ότι ακόμα και αν κάνεις πανελλήνιο ρεκόρ στα 100μ. πεταλούδας, μπορεί να μην εξασφαλίζεις μία θέση στους τελικούς για μόλις 6 εκατοστά του δευτερολέπτου. Η 25χρονη χανιώτισσα απόφοιτος Νομικής θα συνεχίσει την καριέρα της στην κολύμβηση και ανυπομονούμε να την δούμε στο Παρίσι.
Το δίδυμο Μαρία Κυρίδου και Χριστίνα Μπούρμπου στην κωπηλασία κέρδισε την 5η θέση ενώ την 6η στα 25μ. στο πιστόλι κατέκτησε η Άννα Κορακάκη, ζητώντας παράλληλα να μην είναι αυστηρός ο κόσμος με τους αθλητές καθώς απείχαν από τους αγώνες αρκετό καιρό σε σχέση με άλλες συναθλήτριες της.
Ο αρσιβαρίστας Θόδωρος Ιακωβίδης μας έμαθε ότι οι μηνιαίοι μισθοί της Ομοσπονδίας είναι περίπου στα 250 ευρώ, κάνοντας τον κόσμο να συνειδητοποιήσει ότι πίσω από τις διακρίσεις και τις επιτυχίες κρύβονται προβλήματα, απογοητεύσεις και καθημερινή πάλη. Υπενθυμίζουμε ότι το άθλημα της άρσης βαρών έχει χαρίσει στην Ελλάδα τα περισσότερα ολυμπιακά μετάλλια, βέβαια στους φετινούς αγώνες ο Ιακωβίδης ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος της χώρας μας.
Η Νικόλ Κυριακοπούλου κέρδισε την 8η θέση στο άλμα επί κοντώ γυναικών όπως και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στα 20χλμ βάδην, με την τελευταία να αφιερώνει αυτή τη διάκρισή της στην Ελλάδα.
Μετά το περας των Ολυμπιακών Αγώνων γνωστοποιήθηκε το παρακάτω βίντεο με τον Μανόλο να παίρνει συνέντευξη από τον Μίλτο! Δείτε το παρακάτω :
Στρέφοντας τη ματιά μας σε παγκόσμιο επίπεδο, μάθαμε ότι ο χρυσος Ολυμπιονίκης και δύτης, Tom Daley, πίστευε -όταν ήταν μικρός- ότι δεν θα μπορούσε να πετύχει τίποτα στη ζωή του λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού. Υποστηρίζει ότι το πλέξιμο και το βελονάκι τον βοήθησαν πολύ στο να κερδίσει το χρυσό. Οι φωτογραφίες του να κάθεται στις κερκίδες και να πλέκει έχουν γίνει viral τις τελευταίες εβδομάδες.

Η 24χρονη Αμερικανίδα πρωταθλήτρια Simone Biles έδωσε το δικό της ηχηρό μήνυμα μέσω της επίκλησης ψυχολογικών προβλημάτων και την αποχώρησή της από την ολυμπιακή ομάδα γυμναστικής. Σπάζοντας τα ταμπού και μιλώντας για «αφόρητη πίεση», μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική αλλά και ότι πρέπει να «ακούμε» τον εαυτό μας.
Στο ίδιο πλαίσιο η Naomi Osaka, 23χρονη αθλήτρια της αντισφαίρισης που άναψε την ολυμπιακή φλόγα στο βωμό του σταδίου στο Τόκιο, αναφέρει ότι ελπίζει όλοι οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι είναι ΟΚ να μην είσαι ΟΚ και είναι ΟΚ να μιλάς για αυτό. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν και συνήθως υπάρχει φως στο τέλος κάθε τούνελ! Οι αθλητές είναι άνθρωποι. Η Ναόμι έχει γίνει Barbie Role Model φορώντας ένα φόρεμα τέννις και υπενθυμίζοντας στα νεαρά κορίτσια ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον κόσμο.
Τέλος, η Ουαλή χρυσή Ολυμπιονίκης στην πυγμαχία, Lauren Price, μεγάλωσε με τους παππουδες της από την ηλικία των τριών ημερών, ενώ αργότερα αναγκάστηκε να δουλεύει ως οδηγός ταξί τα βράδια παράλληλα με τις προπονήσεις της. Στις συνεντεύξεις της λέει ότι ήταν η μόνη επιλογή που είχε αν και στο τέλος συνειδητοποίησε ότι αυτό την καταπονούσε.

Περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης έχουν γίνει γνωστές και στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Στο άθλημα της γυμναστικής συγκεκριμένα,από πρώην γιατρό της αμερικανικής ομοσπονδίας γυμναστικής. Μάλιστα στους φετινούς ολυμπιακούς αγώνες τα μέλη της Ολυμπιακής ομάδας ξιφασκίας των ΗΠΑ διαμαρτυρήθηκαν για τη συμμετοχή ενός συναθλητή τους που κατηγορείται για τρεις απόπειρες βιασμών, φορώντας ροζ μάσκες.
Ο Μίλτος Τεντόγλου στάθηκε στο πλευρό τους φορώντας και ο ίδιος ροζ μάσκα κατά τη διάρκεια της απονομής του μεταλλίου του.
Το δικό της μήνυμα πέρασε η Γερμανική ομάδα ενόργανης ,φορώντας ολόσωμη φόρμα μέχρι τον αστράγαλο προωθώντας την ελευθερία της επιλογής :
Επιπλέον, σημαντικές αποφάσεις πάρθηκαν σχετικά με τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024» από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή όσων αφορά την ισότητα συμμετοχής ανδρών και γυναικών. Για πρώτη φορά σε όλο το ιστορικό των Ολυμπιακών Αγώνες, το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών θα φτάσει το 50%, έναντι του φετινού 48.8% και του «Ρίο 2016» που ήταν στο 45.6%. Αποφασίστηκε λοιπόν στα 28 από τα 32 αθλήματα ο αριθμός ανδρών και γυναικών να είναι 50-50, ενώ αυξήθηκαν σε 22 τα μικτά αγωνίσματα έναντι των 18 που ήταν στους φετινούς.
Σειρά έχουν οι παραολυμπιακοί αγώνες που θα λάβουν χώρα τις ερχόμενες μέρες στο Τόκιο, τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.
Arigato Tokyo! Παρίσι σου ερχόμαστε, πιο γρήγορα από ποτέ!
