Νέα-Ενημερώσεις

Αφγανιστάν: Τρόμος για τα δικαιώματα των γυναικών

Οι Ταλιμπάν πήραν στην κατοχή τους την Καμπούλ,την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν την Κυριακή, με αυτό να σηματοδοτεί πλέον τον πλήρη έλεγχο της χώρας

Αυτή η κίνηση τους δίνει την εξουσία εκ νέου , μετά απο 20 χρόνια , όπου είχαν εκδιωχθεί απο τις Αμερικανικές δυνάμεις.

Οι Ταλιμπάν ήδη άρχισαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους ως ηγέτες της χώρας. Ο διευθυντής του αφγανικού μέσου ενημέρωσης , Tolo News , Lotfullah Najafizada, κάνοντας μία ανάρτηση στο τουίτερ, αποθανάτισε τη στιγμή που ένας άντρας κάλυπτε διαφημιστικές εικόνες γυναικών σε βιτρίνες με νυφικά.

Δεν υπάρχει κάποια λεπτομέρια ώς προς το γιατί έγινε αυτή η πράξη , όμως εικάζεται ότι έγινε για να ικανοποιηθούν οι Ταλιμπάν.

Την τελευταία φορά που ήταν στην εξουσία οι Ταλιμπάν, απαγόρευαν στις γυναίκες να δουλεύουν ή να πηγαίνουν σχολείο. Έπρεπε να καλύβουν το πρόσωπο τους και τιμωρούνταν σε περίπτωση που δεν το έκαναν. Επίσης απαγορευόταν ρητά να βγαίνουν απο το σπίτι τους , εφόσον δεν συνοδεύονταν απο ένα ανδρικό συγγενικό τους πρόσωπο.

Πολλές γυναίκες που ζούν στο Αφγανιστάν λένε ότι φοβούνται για το πώς θα τους συμπεριφερθούν τώρα που η χώρα έχει νέο καθεστώς και ότι θα χάσουν την ελευθερία και τα δικαιώματα τους. Μία φοιτήτρια συγκεκριμένα είπε :

“Έχω σχεδόν ολοκληρώσει την φοίτηση μου και την απόκτηση δύο πτυχίων σε δύο απο τα καλύτερα πανεπιστήμια του Αφγανιστάν. Θα έπρεπε να αποφοιτήσω τον Νοέμβρη , αλλα τώρα βλέπω όλα τα όνειρα μου να καταρρέουν. Δούλεψα τόσο σκληρά για να γίνω το άτομο που είμαι σήμερα και το πρώτο πράγμα που έκανα σήμερα το πρωί όταν γύρισα σπίτι , ήταν να κρύψω με την αδερφή μου όλα τα πτυχία, τα διπλώματα και τις πιστοποιήσεις που είχαμε βγάλει. Ήταν συνταρακτικό. Γιατί να πρέπει να κρύψουμε τα πράγματα για τα οποία είμαστε περήφανοι; Πλέον στο Αφγανιστάν δεν επιτρέπεται να είμαστε αυτές που ήμασταν όλη μας τη ζωή.

Σαν γυναίκα, νομίζω ότι είμαι θύμα του πολιτικού πολέμου που ξεκίνησαν οι άντρες. Νιώθω ότι δέν μπορώ πλέον να γελάσω έξω στο δρόμο, να ακούσω την αγαπημένη μου μουσική ,να βγώ μία βόλτα με τους φίλους μου στην αγαπημένη μας καφετέρια ή να φροντίσω τον εαυτό μου και να φορέσω το αγαπημένο μου κίτρινο φόρεμα. Και το πιο σημαντικό, δεν μπορώ πλέον να δουλεύω ή να τελειώσω το πανεπιστήμιο μου στο οποίο προσπάθησα σκληρά τόσα χρόνια”

Απο την άλλη, γυναίκες που ήταν μέχρι τώρα πολιτικοί ή ακτιβίστριες , φοβούνται για πολύ χειρότερα πράγματα μέχρι και για την ίδια τους την ζωή.

Συγκεκριμένα η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στο Αφγανιστάν, Zarifa Ghafari, σύμφωνα με το inews είπε :
“Κάθομαι και περιμένω να έρθουν για μένα. Δεν υπάρχει κανείς να βοηθήσει την οικογένεια μου ή εμένα. Απλά κάθομαι με τον σύζηγο μου και την οικογένεια μου. Θα έρθουν για ανθρώπους σαν εμένα και θα μας σκοτώσουν. Δεν μπορώ να αφήσω την οικογένεια μου και δεν υπάρχει κάπου για να πάω ούτως η άλλως”

Η Zarifa Ghafari είναι επίσης ακτιβίστρια δικαιωμάτων των γυναικών. Ο πατέρας της δολοφονήθηκε πέρυσι απο δυνάμεις των Ταλιμπάν.

Υψηλά στελέχη της Αφγανικής κυβέρνησης κατάφεραν να φύγουν εκτός χώρας ,αλλα άτομα σαν την κ. Ghafari έμειναν πίσω χωρίς βοήθεια.

Οι Ταλιμπάν, παρότι υπόσχονται ειρήνη και πως θα προστατεύσουν τα δικαιώματα των γυναικών, αξιωματούχος τους σε δηλώσεις του είπε πως το αν θα εφαρμοστεί ξανά ο νόμος της Σαρίας θα αποφασιστεί από τα δικαστήρια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.